sunnuntai 22. syyskuuta 2019

Airbnb tuotti iloisen veroyllätyksen Kanadassa

Perinteiset hotellit ja majoituspalveluiden tarjoajat vahvasti haastaneen Airbnb:n taival ei ole aina ollut helppo viranomaisten ja suosittujen turistikaupunkien kanssa. Kritiikkiä yhtiö ja sen kautta majoitusta tarjoavat henkilöt ovat saaneet niin asuntomarkkinoiden vääristämisestä, verojen kiertämisestä kuin häiriökäyttäytymisen edesauttamisesta, ja toisinaan kritiikissä on kiistämättä ollut myös aihetta.

Myös Suomessa moni on ryhtynyt ”Airbnb-sijoittajaksi” ja hakenut lainaa asuntoa varten, joka on sitten listattu palveluun vuokralle. Joillekin Airbnb-majapaikkojen verkoston pyörittämisestä on muodostunut jopa kokopäiväinen työ.


Brittiläisen Kolumbian miljoonayllätys

Kanadassa Airbnb on monien muiden maiden tapaan saanut voimakasta kritiikkiä sen kautta tapahtuvien majapaikkojen vuokrauksesta maksamatta jääneistä veroista ja asuinalueiden muuttumisesta turistialueiksi. Esimerkiksi Kanadan Brittiläisen Kolumbian provinssissa talviurheilualueena tunnetussa Whistlerin kaupungissa yhden kaupungin viidestä asunnosta on laskettu olevan listattuna Airbnb-palveluun.

Vuoden 2018 lopussa Brittiläinen Kolumbia muutti verolainsäädäntöään, minkä seurauksena Airbnb alkoi itse kerätä ja maksaa myyntiveroa palveluaan käyttävilä majoittajilta.

Provinssin veroviranomaiset olivat arvioineet uuden käytännön tuovan provinssiin Airbnb:n kautta 16 miljoonaa Kanadan dollaria (noin 10,7 milj. EUR). Matkailijoiden suosiossa olevan provinssin kirstunvartijat olivat kuitenkin iloisen yllätyksen edessä yhtiön toimittaessa veronmaksun ensimmäisen kuuden kuukauden ajalta: 14 miljoonaa dollaria. Kesän turistikauden ollessa vielä edessä, myyntiveroa voidaan arvella olevan tulossa tuplamäärä veroviranomaisten alkuperäiseen arvioon verrattuna.

Matkailijavirtojaan merkittävästi 2010-luvulla kasvattaneen Brittiläisen Kolumbian esimerkki osoittaa, että alustatalous voi tuottaa merkittävän kontribuution yhteiseen kirstuun, mikäli sen pelisäännöt ja käytännön veronkanto saadaan toteutettua keskitetysti ja yhteistyössä alustan tarjoavan yhtiön kanssa.

Esimerkin valossa on varsin helppo todeta, että verottajan kannattaa keskittyä rakentavaan yhteistyöhön ja suhtautua positiivisesti alustatalouden tarjoamiin mahdollisuuksiin. Tässä mielessä Airbnb on toki helpommin käsiteltävä tapaus, sillä palvelun kautta tarjotaan fyysisesti tietyllä veronkantoalueella sijaitsevia majapaikkoja, ei immateriaalisia palveluita.

Brittläisessä Kolumbiassa Airbnb:ltä kerättävässä myyntiverossa on vielä yksi erikoisuus, josta voi ottaa opiksi – sen kautta kerätty vero on suoraan korvamerkitty kohtuuhintaisen asumisen kehittämiseen ja rakentamiseen. Näin verolla pyritään tarttumaan suoraan ongelmaan, jonka on osittain nähty juontuvan juuri Airbnb-majoituksen yleistymisestä.


Julkinen listautuminen vielä tänä vuonna?

Airbnb ei ole toistaiseksi listautunut pörssiin, joskin listautumisesta on liikkunut huhuja ja sen on arvioitu tapahtuvan vielä vuoden 2019 aikana. Maaliskuussa yhtiön perustaja Nathan Blecharczyk kommentoi, ettei julkinen listautuminen välttämättä tapahdu tänä vuonna. Lähellä sen joka tapauksessa uskotaan olevan.

San Franciscossa päämajaansa pitävän Airbnb:n arvoksi on arvioitu 31 miljardia Yhdysvaltain dollaria. Palvelun kautta on välitetty majapaikka jo noin 300 miljoonaa kertaa ja se toimii miltei kaikissa maailman maissa. Monissa kaupungeissa, esimerkiksi Pariisissa, Berliinissä ja Barcelonassa, palvelun toimintaa on rajoitettu merkittävästi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti