sunnuntai 25. helmikuuta 2018

Vuoden 2012 osakerankkaukset löytyivät - kuka tiesi parhaiten?

Pörssihuone.fi:ssä oli aikoinaan tarkoitus julkaista rankinglistaa Helsingin pörssin osakkeista. Listamme keräsi yhteen erinäisiin osakeanalyyseihin perustuvat suosituslistaukset, joista monet piensijoittajat hakevat vieläkin inspiraatiota uusiin hankintoihinsa. Keräsimme yhteen lopulta viisi suosituinta osakelistausta ja teimme näistä yhteenvedon pienellä mausteella. Tuohon vuonna 2012 laadittuun (ja unohdettuun) laskentataulukkoon ei ole sittemmin kajottu, joten se antaa oivan mahdollisuuden testata listausten ennustusvoimaa nyt reilun viiden vuoden jälkeen. Silloiseen vertailuun valikoitui mukaan seuraavat listat, joista lyhyt esittely ohessa:
  • Balancen listan tavoitteena on löytää suomalaiset pörssiyhtiöt, joilla on paljon arvonnousuun ja osinkoon myönteisesti vaikuttavia ominaisuuksia. Kauppalehden sivuilta löytyvä lista palkitsee hyvän kannattavuuden ja maltillisen arvostuksen (P/E) yhtiöitä. Lista rankaisee hieman pienestä yrityskoosta isomman riskin takia.
  • Liisan listaa ylläpitää Pörssisäätiö ja se perustuu ”edullisuuteen” (P/E -luku) suhteessa ”odotettuun tuloskasvuun” (EPSin parin seuraavan vuoden kasvu). Listan ajankohtaisin versio löytyy nykyään täältäLiisan lista perustuu osin Inderesin tekemiin ennusteisiin.
  • Timon listan on Tohtori Timo Narumon Piksu.net-sivustolta katsottavissa oleva osakelistaus, jonka laskentamenetelmä pyrkii erottelemaan firmat niiden osakkeen nykyisen arvostustason perusteella. Kärkipuolen osakkeille ennustetaan nousupotentiaalia ja loppupuolen osakkeet tulkitaan yliarvostetuiksi ja laskeviksi.
  • Sergion lista perustui viiteen erilliseen seurantaan, joista osassa lasketaan arvonmääritysmallien avulla nykyarvot yrityksille ja suhteutetaan ne osakekurssiin. Tulosennusteet ”Sergio” poimi Arvopaperi-lehdestä. Nykyinen lista löytyy täältä.
  • Inderesin lista oli yksi versio monesta nykyisestä analyysiyhtiö Inderesin tuottamista osakelistauksista. Inderesin vuodesta 2011 ylläpidetty mallisalkku perustunee ainakin osittain tähän vuoden 2012 listaan, joten tämän listan suoritusta on myös jännä tutkailla ja vertailla tuohon mallisalkkuun.

Seuraavassa blogikirjoituksessa esitän jokaisen listan silloiset osakesuositukset kurssikehityksineen. Alla esimakuna em. listojen keskiarvoon perustuvan yhteenvetorankingin mukaiset kuumimmat ja kylmimmät osakkeet. Alla oleva pH-osakeranking perustui ajatukseen, että sekä listausten kärkeen että pohjalle sijoittuvia osakkeita tulisi välttää. Yksinkertaisesti ajatuksena oli se, että pohjalle kerääntyy epätoivoisessa asemassa olevia yhtiöitä kun taas listauksen kärkeen sijoittuu jo hieman liian positiiviisia odotuksia ja oletuksia omaavia yhtiöitä. Oma mausteemme tähän yhteenvetolistaan oli siis pH-happamuusasteikosta haettu kuvainnollinen analogia, jonka mukaisesti kumpikaan listan ääripää ei ole ideaali sijoituskohde. Korkealle arvostetut osakkeet ovat liian "emäksisiä" koskettaviksi (max. pH 14). Listan pohjalla olevat osakkeet ovat taas niin heikosti arvostettuja, että ne ovat taas varmasti liian "happamia" vielä pidempäänkin (min. pH 0). Pahnan pohjimmaisten yhtiöiden hylkiminen perustui yksinkertaisesti siis siihen, että todelliset käännösyhtiöt ovat varsin harvinaisia.

Alla maistiaiseksi siis listojen konsensuksen mukaiset "parhaimmiksi arvostetuimmat" (vahvasti emäksiset) osakkeet ja "huonoimmiksi arvostetut" (hapolliset) osakkeet. Etenkin "parhaimpien" osakkeiden osalta vertailu on suuntaa-antava, koska osinkojen ja niiden verotuksen suhteellista vaikutusta ei ole vielä huomioitu alla. (Huom. vertailuindeksikin toki vaihtuu tällöin, jolloin suhteellinen ero ei muuttune ratkaisevasti.) 

Emäksisimmät (min. 3/5 mainintaa):

YhtiöpH2012-2017
PKC Group Oyj13.297%
Orion A13.1290%
Sampo A13.1127%
Teleste Oyj13.0117%
Etteplan Oyj12.8274%
Metso Oyj12.713%
Nokian Renk...12.728%
Okmetic Oyj12.6105%
Ponsse 112.6255%
Yleiselektr...12.564%
Alma Media Oyj12.420%

Hapokkaimmat (min. 2/5 mainintaa):

YhtiöpH2012-2017
Stonesoft Oyj4.97301%
Finnlines Oyj4.9158%
Glaston Oyj...4.443%
Tecnotree Oyj4.1-54%
Trainers´ H...4.09%
Cencorp Oyj3.3-66%
Tiimari Oyj...3.1-89%
Tulikivi Oyj A2.9-56%
Incap Oyj2.9-37%
Vaahto Group1.3-83%

Ylimpien pH-arvojen (12.5<) kurssikehitys (5v):  +135%
Alimpien pH-arvojen (<5.0) kurssikehitys (5v)+13%
Vertailuna OMXH Cap PI (5v):  +105%
OMXH Benchmark Cap PI (5v):  +111%

Ylläolevista (alustavista) prosenteista voi tehdä hieman omia johtopäätöksiään edellä mainittujen listojen kollektiivisesta ennustuskyvystä tai hyödyllisyydestä. Oma pH-teoriamme näyttää varsin mielenkiintoiselta tutkittavalta sekin, joten kattavampaa analyysiä myös siitä seuraavassa kirjoituksessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti